Fűtés klímával

Klímával lehet télen is fűteni?

Itthon még nincs benne a köztudatban, hogy légkondicionálóval gazdaságosan is lehet fűteni. Néha még a klímatulajdonosok sem ismerik ezt a funkciót, és bizonytalanok, hogy ez a fűtési forma megéri-e anyagilag.
Sokan gondolják úgy, hogy túl sok áramot fogyaszt, pedig a megfelelő készülék kiválasztásával és bizonyos feltételek teljesülése mellett akár 10-15%-ot is megtakaríthatunk akár egy modern gázkazánhoz képest is.
Hogyan lehetnek ilyen gazdaságosak a fűtésre használt klímák?
Úgy, hogy ezek a klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy egy elektromos radiátor, mert a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami négy- ötször jobb hatásfokot biztosít.

A jelenleg forgalmazott készülékek legnagyob része már remekül használható fűtésre is.


Klíma fűtéshez is
 

Minden klíma alkalmas a fűtésre?

A hagyományos berendezéseken is előfordul fűtés funkció. Ezek azonban nem alkalmasak arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsék és az átmeneti időszakban sem kifejezetten gazdaságosak. Ennek az oka, hogy minél hűvösebb van kint, annál jobban romlik a hatásfokuk.
Általában +5 fokig használhatóak, ez alatt drasztikusan romlik a teljesítményük.

Ezzel szemben az igazi fűtésre alkalmas klímák -15 fok alatt is képesek gazdaságosan biztosítani a lakás fűtését, akár a teljesen fűtési időszak alatt is. Némely típusok akár a -20 fokban is zavartalan működésre képesek.
Az általunk forgalmazott klímák szinte mindegyike alkalmas az átmeneti vagy akár a teljes téli időszak fűtésére.
 

Mit jelent a SEER és a SCOP?

A klímaberendezésünk energiahatékonyságát legjobban ezzel a két mérőszámmal lehet modellezni, mivel egy teljes szezonban történő hűtés (SEER) és egy teljes szezonban történő fűtés (SCOP) alapján készült mutató. Ez nem egy pillanatnyi energiahatékonyságot mutat (COP), hanem valós körülményeket és változó hőmérskletet szimulálva egy sokkal pontosabb mérőszám.
A szezonális hűtési hatékonyságot mutató tényező (SEER) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában mindenhol egységes.
A szezonális fűtési hatékonyságot mutató tényező (SCOP) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában területenként változik, ezért annak függvényében kell leolvasni az energiacímkéről:

Klíma hatékonysága

 

Miért hatékony a klíma fűtésre?